akkerbouw

Boerderijcomplex de Wijte en 12 hectare akkerbouwgrond eromheen zijn in ons bezit gekomen, omdat Ab, de vader van Aljanneke, zijn akkerbouwactiviteiten wilde uitbreiden. En wij willen deze landelijke manier van leven graag voortzetten.

aardappelen, suikerbieten en granen

Op de akkerbouwgronden rondom de Wijte worden aardappelen, suikerbieten en granen verbouwd. De aardappelen worden meestal in april gepoot en eind september gerooid. Afhankelijk van de weersomstandigheden en de staat van het land, zoals bij elk gewas. Daarna worden ze opgeslagen in de aardappelschuur, omdat de McCain fabriek niet alle oogst in één keer kan verwerken. Uiteindelijk worden onze aardappelen verwerkt tot diverse aardappelproducten, waaronder krieltjes van Celavita.

Suikerbieten worden eveneens in april gezaaid als het weer het toestaat. Bieten worden pas in november gerooid. In de Consun fabriek worden er producten als kristalsuiker, poedersuiker, basterdsuiker etc van gemaakt.

En dan het graan. Dat varieert tussen wintergerst of -tarwe of zomergerst- of tarwe. Dat ligt eraan wanneer het gezaaid wordt. Direct na de oogst in oktober of pas na de winter. Wanneer het in de herfst gezaaid wordt dan fungeert het ook als groenbemester. Net als koolzaad of mosterd. Deze helpen de bodemkwaliteit op peil te houden. De gerst is brouwgerst voor bier o.a. voor Boele en de tarwe wordt gebruikt voor veevoer. Het stro wordt aan boeren in de omgeving verkocht, als stalstro.

Naast de akkers liggen er meerdere bosschages rondom de Wijte, bloemenstroken, randen met stinzenplanten, een paddenpoel, een zwaluwwal en een kievitenbroedgebied. Ook is er een boomgaard met appels, peren, pruimen, noten etc. Deze producten proberen we zoveel mogelijk te verwerken in het eten en drinken voor onze gasten. Zo wordt het lekkers bij de koffie en thee altijd bereid met ingrediënten van het land. De appelsap en het bier zijn ook van eigen productie.

boer Ab

Ramond en Aljanneke willen op den duur de akkerbouwactiviteiten ook gaan overnemen. Nu vinden we het nog te leuk dat onze 80 jarige vader lekker op de trekker zit.

Ramond is in de leer bij Ab en anderen en besteed nu een dag per week aan zijn omscholing van ICT manager naar boer. Aljanneke en hij zouden het leuk vinden om over een aantal jaren biologische producten te verbouwen, waaronder asperges natuurlijk.

Rondom de akkers staan bloemenranden om meer vogels en insecten te trekken. 
Kom ook het pure landleven ervaren!